Алабаш
алабаш Алабаш

Една от зелевите култури, която има значително разпространение у нас, е алабашът, известен още с названието „гулия". Той се появява епизодично на нашия пазар и на трапезата ни заедно с по-късните зеленчуци.
По състав алабашът стои близо до зелето. Съдържа около 8 на сто въглехидрати, 3-4 на сто белтъчини и 1-2 на сто минерални вещества. Целулозата също е около 2 на сто. Доказано е, че белтъчините му съдържат пълноценни аминокиселини, които играят важна роля при възстановяване на клетките в организма.
Алабаш Алабашът притежава ценни минерални соли - калий, калций, фосфор, магнезий в
значителни количества, както и твърде важни за организма микроелементи - желязо, цинк, мед, хром, манган и др. Витаминозният му състав е също много богат - А, В1, В2, В6, С, Е и фолиева киселина. По съдържание на витамин С например почти не отстъпва на лимоните.
Твърде ценно качество на този зеленчук е, че правилно съхраняван в специални хранилища, не губи своите качества - сочност, съдържание на витамини и минерални соли. Тази негова особеност му позволява да се ползва като ценна храна не само през есента, но и през зимата и ранната пролет.
У нас той се ползва главно пресен - обелен и нарязан на средно големи късове, а така също и приготвен под формата на салата. Може да се добавя и листо на алабаш в ястия и супи, тъй като сокът му е приятен на вкус, а това позволява да се пие и самостоятелно или в комбинация с други зеленчукови сокове. От него се приготвя и полезен за организма деликатес, когато се нареже ситно и се гарнира с маслини, а към тях се прибави зехтин и малко лимонов сок.
С разнообразния си хранителен и ценен витаминозен състав, алабашът може успешно да се използва и като лечебно средство при авитаминози, при липса на желязо и други микроелементи в организма при анемия.
Дребният алабаш - трябва да се знае - се отличава с по-високи хранителни и диетични качества в сравнение с по-едрите екземпляри.
+добави в любими.ком
Ползвана литература:
"Храни и лечение в ежедневието ни" - Д. Димитров

вижте още:
Бамя
Босилек
Броколи
Домати
Зеле
Зеленчуци
Картофи
Карфиол
Краставица
Лук
Коментари
Добавяне на новТърсене
Само регистрираните могат да коментират!
 
Следващ >


Advertisement
EARN FREE Bitcoins
НАШИЯТ БИТКОЙН АДРЕС:
1D4aoG3mo8QpA9ZAC96qnhtrEUzjLSaXcz